ინგრედიენტები :
3 კგ.კომში
4,5 ლ.წყალი
1,5 გრ.შაქარი
20 ცალი კარდამონი( არ არის აუცილებელი)
მომზადების წესები :
კომშები კარგად გავრეცხოთ ღრუბელით,გავთალოთ,გულები და კურკები გამოვუღოთ .
კომშის ნაჭრები დავჭრათ ოთხკუთხედებად.
გულები და კურკები კარგად დავკეპოთ მჭრელი დანით.
დაკეპილ გულებს,კურკებს და ქერქს დავასხათ წყალი და ვადუღოთ საშუალო ცეცხლზე 30 წუთი.ნახარში გავაგრილოთ,გადავწუღოთ და 3 ლიტრა დავასხათ დაჭრილ კომშის ნაჭრებს.
ვხარშოთ კომში 30 წუთი სუსტ ცეცხლზე და 8-10 საათი გავაჩეროთ.ასე ვაკეთებთ კიდევ ორჯერ. ბოლოს ქვაბს თავზე გადავხადოთ,ცეცხლს ავუწიოთ,რომ სითხე დაიშროს.ვურევთ განუწყვეტლივ.
ცხელ კომს ვაბლენდერებთ,ვაყრით შაქარს . გაზქურაზე დავდოთ გამანაწილებელი და მასზე შემოვდგათ კომშის ტკბილი პიურე და როგორც კი წამოდუღდება ,დავუწიოთ ცეცხლს და ვურიოთ ხის კოვზით.ჯემი ვადუღოთ 55 წუთი – 1 საათი.თუ სურვილი გვაქვს ,ბოლოს ჩავუმატოთ დაფქული კარდამონი.
სტერილურ ქილებში გადავიტანოთ ჯემი და მოვხუფოთ.