თუ თქვენ ეძებთ ქუჩის შაურმის ან ჰოთ-დოგის ალტერნატივას, სცადეთ პიტა, რომელიც შეგიძლიათ მიირთვათ ნებისმიერი გულსართით.
პიტა ბრტყელი პურია. მას იყენებენ ქუჩის საკვების ალტერნატივად, სენდვიჩების, ღვეზელების და ჰოთ-დოგების ნაცვლად. შეგვიძლია გავაკეთოთ ნებისმიერი სალათი და ამით შევავსოთ პიტა, ასევე გავატანოთ ბავშვს სკოლაში.
დღეს მე გასწავლით, როგორ გამოვაცხოთ პური ტაფაზე.
ინგრედიენტები :
350 გრ.ფქვილი
200მლ. ცხელი წყალი (80 გრადუსამდე გაცხელებული )
1 სუფრის კოვზი ზეთი
1 ჩაის კოვზი მარილი
მომზადების წესები :
ფქვილი გავცრათ.
წყალი გავაცხელოთ 80 გრადუსამდე. ( საიდუმლო1)
ცხელ წყალში გავხსნათ მარილი და დავასხათ ფქვილს.
მოვზილოთ ცომი,ცომი შეიკვრება ერთ გუნდად და ვზილოთ 7-10 წუთი.( საიდუმლო 2)
მოზელილი ცომი აუცილებლად ( საიდუმლო 3)მოვათავსოთ პარკში,მოვუკრათ თავი და გავაჩეროთ 20 წუთი ოთახის ტემპერატურაზე.
ცომი დავყოთ 8 ნაწილად და მოვამზადოთ გუნდები.
ტაფა ძალიან გავახუროთ და ზეთი არ მოვუსვათ.( საიდუმლო 4)
სამუშაო მაგიდას აუცილ;ებლად მოვუყაროთ ზეთი ან ფქვილი, ( საიდუმლო 5)გავაბრტყელოთ მრგვლად( 15-16 სმ დიამეტრი).თუ სამუშაო მაგიდას ზეთს არ მოვასხამთ,მაშინ დაზიანდება ცომის ზედაპირი და პურის “ჯიბე ” არ წარმოიქმნება.
გამოვაცხოთ პური მშრალ ტაფაზე 4-5 წუთი ორივე მხრიდან.პური იქნება მაგარი და არ შეგვეშინდეს.
შემდეგ გადმოვაბრუნოთ და გამოვაცხოთ 2 წუთი.( საიდუმლო 6)ამ დროს უკვე დაიწყებს პური ამოსვლას და წარმოიქმნება “ჯიბე”.პურს ისევ გადმოვაბრუნებთ მეორე მხარეს და გავაჩერებთ ტაფაზე 2 წუთი.
ღუმელში გამომცხვარი პიტა :
ინგრედიენტები :
3 ჭიქა ფქვილი
2 ჭიქა ცეხვილი ფქვილი
2 ჭიქა წყალი
1/3 ჭიქა ზეთი
1 ჩაის კოვზი შაქარი
2 ჩაის კოვზი მარილი
მომზადების წესები :
1 ჭიქა თბილი წყალი ოთახის ტემპერატურაზე, ჩავასხათ თასში, დავამატოთ შაქარი, საფუარი და მოვურიოთ ,გავაჩეროთ 5-10 წუთის განმავლობაში.
თასში ჩავყაროთ ორი სახის ფქვილი, გავუკეთოთ ცენტრში ჩაღრმავება და ჩავასხათ საფუარის ნარევი, ზეითუნის ზეთი და დარჩენილი ჭიქა თბილი წყალი და ვზილოთ 5-10 წუთის განმავლობაში.ცომს მოვასხათ ზეთი,გადავაფაროთ სუფთა ტილო და გავაჩეროთ 1 საათის განმავლობაში.
ცომი გადავზილოთ და გავაჩეროთ 30 წუთი თბილ ადგილას.
ცომი დაყოთ გუნდებად,გავაბრტყელოთ ( დიამეტრი 15-16 სმ ),გადავაფაროთ და გავაჩეროთ 1 საათი.ამ პერიოდში ცომი არ ამოვა,უფრო მომზადედება “ჯიბის” ” გასაკეთებლად.
ღუმელი გავაცხელოთ 220 გრადუსზე.
ღუმელის ტაფაზე გადავიტანოთ პიტა,მოვაყაროთ ცოტა ფქვილი და გამოვაცხოთ 5-7 წუთი.
გამომცხვარი პიტა 4-5 წუთი შევახვიოთ ტილოში და შემდეგ გამოვიყენოთ.