ინგრედიენტები:
1 ც.დედალი
500 გრ.ნიგოზი
20 გრ.ნიორი
100 გრ.ხახვი
1 დაფნის ფოთოლი
3-4 მარცვალი ბაჰარი
20 გრ ქინძი
1-1 ჩ.კოვზი ზაფრანა,უცხო სუნელი,ხმელი ქინძი
დაღერღილი წიწაკა,მარილი გემოვნებით
მიხალ – დარიჩინი სურვილისამებრ
50 გრ.კარაქი
ძმარი სურვილისამებრ
მომზადების წესები:
გარეცხილი, გასუფთავებული ქათამი მოვხარშოთ.ნახარში გადავწუროთ და გავაგრილოთ.
წვრილად დაჭრილი ხახვი მოვთუშოთ ნახარშში.ცოტა კარაქიც დავუმატოთ( კარაქი აძლევს გემრიელ არომატს) და გავაგრილოთ.მოშუშვისას ყურადღებით ვიყოთ ხახვი არ დაგვეწვას.მოშუშული ხახვი გავატაროთ მარლაში,გავწუროთ და წვენი შევინახოთ.
ნიგოზი,ნიორი,მარილი გავატაროთ ნიგვზის საფქვავში, დავუმატოთ სუნელები და მოვზილოთ ხელით,სანამ ნიგოზი ზეთს არ გამოიღებს.ზეთი გადავიტანოთ ცალკე ჭურჭელში.
ცალკე დავნაყოთ ქინძი და დოლბანდში გავწუროთ.
ნიგვზიან მასას დავასხათ ნახარში, ქინძის წვენი ,დავუმატოთ ხახვის წვენი ,დავაბლენდეროთ,დავდგათ ნელ ცეცხლზე, ჩავდოთ დაფნის ფოთოლი და ჩავყაროთ ბაჰარი,გამუდმებით ვურიოთ ხის კოვზით და როგორც კი წამოდუღდება ,გადმოვდგათ.კერძიდან დაფნის ფოთოლი ამოვიღოთ.
გაციებულ საცივს დავუმატოთ 1-2 სუფრის კოვზი თეთრი ძმარი ან ბროწეულის წვენი.
მოხარშული დედალი დავჭრათ,მოვასხათ საცივის წვენი,გავაფორმოთ ბროწეულის მარცვლებით და შევდოთ მაცივარში.
რჩევა:
ზოგიერთი გამოცდილი დიასახლისი ხახვს შუშავს ქათმის ნახარშში.ჩვენი აზრით,კარაქში მოშუშილი ხახვით მომზადებული საცივი ბევრად გემრიელია.
თუ გვინდა საცივი თეთრი გამოვიდეს ყვითელი ყვავილი ცოტა გავუკეთოთ.ძმარი ან საერთოდ არ დავუმატოთ ან ( ძმარი ნიგოზთან რეაქციაში შედის და კერძს ამუქებს) ჩავამატოთ გაგრილებულ წვენში. შეგვიძლია ძმარი წამოვადუღოთ და ისე დავუმატოთ საცივს.