592181_original
5/5

როგორ შევღებოთ კვერცხი ენდროთი

გააზიარეთ სოციალურ ქსელებში

Share on facebook

წითლად შეღებილი კვერცხი ქრისტეს აღდგომის სიმბოლოა. აღდგომის ბრწყინვალე დღესასწაული კი ყველაზე საყვარელი დღესასწაულია მართმადიდებელთათვის.

საჭირო მასალები და ხელსაწყოები :

კვერცხი 40-60  ცალი

5 შეკვრა ენდრო

წყალი 5 -7 ლიტრა

8-10 ხახვის გარეთა ფურცლები

1/2  ჩ.კოვზი მარილი

5 ს.კოვზი ძმარი

ჭურჭელი ,რაშიც ვხარშავთ

მომზადების წესები :

კვერცხის მომზადება

სასურველია,რომ კვერცხი იყოს მუქი ფერის ან სოფლის. მუქი ფერის კვერცხს საღებავი უკეთესად  ეკიდება.

თუ კვერცხი თეთრი ფერისაა,მაშინ გავრეცხოთ სოდიან წყალში,რომ ფერი ადვილად ჩაჯდეს ნაჭუჭში.

შეღებვისას კვერცხი რომ არ დაგვისკდეს, რამდენიმე საათით ადრე  გავაჩეროთ ოთახის ტემპერატურაზე.

შეღებვის წინ 10-15 წუთი კვერცხი ჩავდოთ თბილ წყალში.ამ პროცედურის გამოყენებით,საღებავი თანაბრად გადანაწილდება კვერცხის ზედაპირზე.

საღებავის მომზადება :

ენდრო კარგად გავრეცხოთ,დავჩეჩქვოთ ან დავაბლენდეროთ.თუ დაჩეჩქვა არ შეგვიძლია,მაშინ დავტეხოთ.

დამუშავებული ენდრო გამოვკრათ მარლაში ან ქალის კაპრონის წინდაში.

ჭურჭელში ჩავასხათ წყალი ,მარლაში შეხვეული ენდრო ჩავდოთ,ხახვის ფურცლები ჩავყაროთ. თუ წითელი ხახვის ფურცლებს ჩავყრით ,მაშინ კვერცხი იღებება მუქი შინდისფრად.

ხახვის ფურცლები გვეხმარება კვერცხის დიდხანს შენახვაში.მოგეხსენებათ,რომ დუღილისას ხახვის ფურცლები გამოყოფენ ანტიბაქტერიულ ნივთიერებებს.ეს ნივთიერებები  ჯდება კვერცხში და გვეხმარება დიდხანს შენახვაში.

კვერცხის შეღებვის წესი :

ხუთშაბათს საღამოს ზემოთ აღნიშნული მეთოდით მომზადებული საღებავიანი ჭურჭელი შემოვდგათ ცეცხლზე და 20-25 წუთი ვადუღოთ.დუღილის პერიოდში ჩავყაროთ მარილი და ჩავასხათ ძმარი.ეს ორი ინგრედიენტი აუცილებელია,რომ კვერცხმა სიმტკიცე შეინარჩუნოს.

მოდუღებული საღებავი გავაგრილოთ და კიდევ 2 ჯერ უნდა მოვადუღოთ.

მესამედ მოდუღების შემდეგ  საღებავის  გაციებას  დაველოდოთ  და კვერცხები წითელ პარასკევს მზის ჩასვლამდე შევღებოთ .

საღებავში ჩავაწყოთ კვერცხები (წყალი ბოლომდე უნდა ფარავდეს).

ვადუღოთ კვერცხები  დაბალ ცეცხლზე 20-25 წუთი.კვერცხის ხარისხიანად შესაღებად ენდროს რაოდენობა გავზარდოთ,ხარშვის დრო კი შევამციროთ.

კვერცხი ადვილად რომ გავფცქვნათ ,შეღებელი  20 წუთი მოვათავსოთ ცივ წყალში .

გაგრილებული კვერცხები გავაცივოთ,გავამშრალოთ  და  სიპრიალისათვის ზემოდან გადავუსვათ ზეთიანი ნაჭერი.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10+

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share on facebook
Facebook
Share on print
დაბეჭდე გვერდი

ასევე ნახეთ

ბუშე -ფრანგული დესერტი

ინგრედიენტები ცომისათვის: 10 კვერცხის ცილა 7 კვერცხის გული 6 სუფრის კოვზი შაქარი 1 ჭიქა ფქვილი მომზადების წესები : ღუმელი ჩავრთოთ და გავახუროთ 220 გრადუსზე. კვერცხის

კუჭმაჭი

ინგრედიენტები: 1კგ.საქონლის გულ-ღვიძლი,ფილტვი,ფაშვი 6-8 თავი ქართული წითელი ხახვი ცოცხალი ქინძი ბროწეულის მარცვლები მოსართავად ზეთი ან კარაქი სანელებლები: დაღერღილი წიწაკა გემოვნებით 1 ჩ.კოვზი ქონდარი 2 ჩ.კოვზი

ჩანახი -კლასიკური რეცეპტი

ინგრედიენტები : 1 კგ.ცხვრის ხორცი 0,2 კგ.დუმა 1 კგ.ბადრიჯანი 0,8 კგ.კარტოფილი 1 კგ.პამიდორი 0,2  (4-5 თავი )კგ.ხახვი 1 თავი ნიორი რეჰანი, ქინძი, ოხრახურში 3-3 ღერი

კულინარია

ქარგვა

ქსოვა

კერვა

 
error: შიგთავსი დაცულია

ვულოცავთ გამარჯვებულებს!

1 ადგილი

კულიჩი – ესეც ჩემი ულამაზესი პასკუნიები

2 ადგილი

კულიჩი – ქვემო იმერელი ბებიების რეცეპტი

3 ადგილი

                    ქოქოსის ბისკვიტი – ტორტი რაფაელო

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here