კულიჩის მარტივი რეცეპტი
■ 1600 გრ. ფქვილი
■ 800 გრ. შაქარი
■ 10 კვერცხი (საშუალო ზომა)
■ 300 გრ. კარაქი
■ 500 მლ. რძე
■ 500 გრ. არაჟანი
■ 3 ს/კოვზი საფუარი
■ 200-300 გრ. ქიშმიში
■ 150 გრ. ცუკატები
■ ვანილი
■ კარდამომი იგივე ილი
■ 1 ჩ/კოვზი დარიჩინი
■ ნახევარი ჩ/კოვზი მიხაკი
■ 30-50 მლ. კონიაკი
■ ზაფრანას ნაყენი
■ ლიმონის ზეთი
მომზადების წესები :
ავთქვიფოთ კვერცხი კარგად შაქართან ერთად,დავუმატოთ გამდნარი თბილი კარაქი და შემდეგ არაჟანი ,კარგად მოვურიოთ.
ცალკე:თბილ რძეს დავუმატოთ საფუარი და ერთი კოვზი შაქარი,მოვურიოთ და დავაცადოთ ხომ აფუვდეს.
როცა კარგად აფუვდება,ამ საფუვრიან მასას ვუმატებთ კვერცხიან მასას!ამასაც კარგად მოვურევთ და დავუმატებთ სუნელებს,ვანილინს და კონიაკს.დავიწყებთ ფქვილის დამატებას და ცომის მოზელვას!
კარგად უნდა მოვზილოდ.
ცომი თბილ ადგილას მოათავსეთ და დაელოდეთ აფუვდეს. როდესაც ამოვა, ხელები ზეთით დაისველეთ, ორჯერ ჩაზილეთ და დააცადეთ კვლავ ამოვიდეს.
როდესაც ის მესამეჯერ აფუვდება, დაუმატეთ ქიშმიში და გადაიტანეთ
ფორმებში (ფორმებს შიგნიდან პერგამენტი უნდა შემოახვიოთ). ცომი ფორმების მხოლოდ 2/3 უნდა ფარავდეს. შემდეგ ცომი კვლავ თბილ ადგილას დადგით და დააცადეთ ფორმებშივე აფუვდეს. როცა ცომი ამოვა, გადაიტანეთ ღუმელში და აცხვეთ საშუალო ტემპერატურაზე. გემრიელად მიირთვით!
თუ გინდათ, რომ ქიშმიში თანაბრად იყოს პასკაში განაწილებული, სანამ ცომს დაუმატებთ გარეცხეთ, გაამშრალეთ და ცოტაოდენი ფქვილი მოაყარეთ.
გემრიელად მიირთვით!
,ხაჭო – 1 კგ.;
კვერცხის გული – 3ც.;
შაქარი – 400 გრ.;
კარაქი – 200 გრ.;
არაჟანი – 0.5 ლ.;
ხმელი ხილი – 200 გრ.;
ნუში ან ნიგოზი – 100 გრ.;
ქიშმიში – 100 გრ.;
კონიაკი – 2 ს.კ
ფორთოხლის ცედრა – 1 ს.კ.
გარგარის ჩირი – 100 გრამი.
მომზადების წესი:
ხაჭო ორჯერ გავქნათ წმინდა საცერზე.
ცალკე გავთქვიფოთ შაქრის პუდრა და დარბილებული კარაქი, სათითაოდ დავუმატოთ კვერცხის გულები, ბოლოს ფორთოხლის ცედრა და კონიაკი.
ქიშმიში გავრეცხოთ და გავამშრალოთ, ხმელი ხილი, კურაგა და ნიგოზი დავჭრათ, რამდენიმე მოვიტოვოთ მოსართავად.
ცალკე ავთქვიფოთ არაჟანი. დავუმატოთ ხაჭოიან მასას და კოვზით ფრთხილად ამოვურიოთ.
დავუმატოთ ქიშმიში, ხმელი ხილი, ნიგოზი, გარგარის ჩირი.
სუფთა, განიერი დოლბანდი დავასველოთ, კარგად გავწუროთ და ჩავაფინოთ საწურში, რომელიც, თავის მხრივ, თასზე ზემოდან უნდა მოვათავსოთ, რომ პასკიდან გამოჟონილი სითხე მოგროვდეს.
ხაჭოს მასა გადავიტანოთ დოლბანდჩაფენილ საწურზე, ზემოდანაც დოლბანდი გადავაფაროთ, თეფში დავადოთ და ზედ რამე სიმძიმეც დავუმატოთ.
საწური თავის თასიანად 12 საათი შევდგათ მაცივარში. შემდეგ გამოვიღოთ, დაწრეტილი სითხე გადავაქციოთ, პასკას კი დავაფაროთ თეფში და ფრთხილად ამოვატრიალოთ.
ხაჭოს პასკა მოვრთოთ ხმელი ხილით, ნიგვზით, გარგარის ჩირით, კაკაოთი ან გახეხილი შოკოლადით.
გემრიელად მიირთვით!