ინგრედიენტები :
1 კგ.კომში
1 კგ.შაქარი
500 მლ.წყალი
1 ლიმონი.
მომზადების წესები :
კომში კარგად გავრეცხოთ,გავთალოთ,1.5 სმ სისქის რგოლებად დავჭრათ .
ყოველ კომშის რგოლს ამოვაჭრათ შუაგული და მოვაცილოთ კურკები.
კომშის ნაჭრები მოვათავსოთ ცივ წყალში,რომ არ გამუქდეს.
ქვაბში ჩავასხათ წყალი,ჩავყაროთ ქერქები ,დავახუროთ თავსახური და 20 წუთი ვადუღოთ.
ნახარში გავწუროთ. ქერქი გადავყაროთ .
ნახარშში ჩავყაროთ კომშის ნაჭრები და ვხარშოთ 10-15 წუთი.
კომშის ნაჭრები ამოვიღოთ და გავაციოთ.თუ ფორმა არ მოგვწონს, კიდევ შეგვიძლია დავჭრათ უფრო პატარა ზომის.ნაჭრებად.
ნახარშში ჩავყაროთ შაქარი და მოვადუღოთ სიროფი.
სიროფში ჩავყაროთ კომშის ნაჭრები და ვხარშოთ ადუღებიდან 5-8 წუთი.და გადმოვდგათ ცეცხლიდან.ქვაბს თავზე დავახუროთ და 8- 9 საათი გავაჩეროთ.
ასე გავაიმეორებთ 4-5 ჯერ.
ლიმონი გავჭრათ შუაზე.
ბოლოჯერზე ჩავახარშოთ ლიმონი. და შემდეგ ამოვიღოთ წვენიდან.
მოხარშული ხილის ნაჭრები დავაწყოთ ცხაურზე და 2-3 საათი გავაჩეროთ,რომ დაიწრიტოს.
ამის შემდეგ ხილის ნაჭრები გავშალოთ სწორ ზედაპირზე და ისე გავაშროთ მზეზე ან 3-4 დღე სახლში მშრალ და ბნელ ადგილას.
ცუკატები შეგვიძლია ღუმელშიც გამოვაშროთ. თუნუქის ფირფიტაზე დავაფინოთ ქაღალდი,დავაწყოთ ცუკატები და 40 გრადუსზე გამოვაშროთ შეღებული კარით.
ცუკატები ამოვსვაროთ შაქრის პუდრაში ,გადავიტანოთ მინის ქილებში და შევინახოთ ზამთრისათვის.
რჩევა: არომატის გამძაფრების მიზნით ,შეგვიძლია.სიროფში ჩავახარშოთ 1 დარიჩინის ჯოხი და 1 ანისი, მოდუღების შემდგომ კი ამოვიღოთ.ასევე კომშის ცუკატთან ერთად ძალიან კარგია ფორთოხლის ცუკატის მომზადება.